PURPLESHEEP.GR
DESIGNED BY
english languagefacebookinstagram
pintelephone
BOOK
Old Hermoupolis, SyrosOld Hermoupolis, SyrosOld Hermoupolis, SyrosOld SyrosOld Syros

1822

«Η Ελλάδα ξαναγεννήθηκε στην Ερμούπολη…», Ελευθέριος Βενιζέλος.

Λίγο μετά το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, εκατοντάδες Έλληνες από τη Μικρά Ασία, τη Χίο, την Κάσο, τα Ψαρά και την Κρήτη κατέφυγαν στη Σύρο για να γλιτώσουν από την οργή των οθωμανικών στρατευμάτων. Το πρώτο κύμα ήταν επιζώντες από τις σφαγές στη Χίο το 1822. Την εποχή εκείνη η Σύρος απολάμβανε καθεστώς αυτοδιοίκησης υπό την προστασία της Γαλλίας και του Πάπα - άρα ήταν ασφαλές καταφύγιο για τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν γύρω από το μεγάλο φυσικό λιμάνι του νησιού και δημιούργησαν την Ερμούπολη από το μηδέν. Μια νέα πόλη που γεννήθηκε στις φλόγες του πολέμου και γρήγορα έγινε διεθνής εμπορικός, πολιτιστικός και βιομηχανικός κόμβος και μια από τις πιο ισχυρές στη Μεσόγειο του 19ου αιώνα.
Ξεκινήστε την πολιτιστική σας αναζήτηση κάνοντας βόλτα σε μια θαλασσινή πολιτεία που αποπνέει την αριστοκρατική αύρα μιας άλλης εποχής με μεγαλοπρεπή αρχοντικά, μαρμάρινες πλατείες με ψηλούς φοίνικες, εντυπωσιακά δημόσια κτήρια, πλακόστρωτα σοκάκια και εντυπωσιακή αρχιτεκτονική. Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ερμούπολης, ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα με εκθέματα από την Πρωτοκυκλαδική και Βυζαντινή περίοδο. Περιηγηθείτε σε αρχεία που χρονολογούνται από το 1821 στο όμορφο νεοκλασικό Ιστορικό Αρχείο Κυκλάδων. Μια στάση αξίζουν σίγουρα η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Πολιτιστικό Κέντρο - πρώην έδρα της Λέσχης Ελλάς των ισχυρών μιας άλλης εποχής - και το Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης.

Customs office, Vew of Hermoupolis

1826

«Κύριοι, υπό την σκεπήν του Ερμού, Εφόρου του Εμπορίου, συνέστη και προήχθη η πόλις αυτή … Δίκαιο και πρέπον δια τούτο νομίζω να την αφιερώσωμεν εις τον Κερδώον Ερμήν, και να την ονομάσωμεν Ερμούπολιν.  
- Ερμούπολιν! Ερμούπολιν! Αντήχησαν πανταχόθεν όλων αι φωναί.»
Λουκάς Ράλλης προς τη Συνέλευση για την ονοματοδοσία της πόλης.

Επισκεφθείτε τον Ορθόδοξο Ναό της Μεταμόρφωσης με τα μπαρόκ στοιχεία, όπου το τοπικό συμβούλιο επιφανών πολιτών συγκεντρώθηκε για να αποφασίσει το όνομα της πόλης. Κάντε μια στάση στον Ορθόδοξο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου για να δείτε το αριστούργημα Η Κοίμηση της Θεοτόκου, ένα από τα παλαιότερα και σπάνια έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, γνωστού και ως El Grego. Η περιπλάνηση στην Ερμούπολη αποκαλύπτει το θαύμα αυτής της ατμοσφαιρικής πόλης με θησαυρούς νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, μαρμαρόστρωτους δρόμους, στενά σοκάκια με εστιατόρια και καφέ και γραφικά καταστήματα. Οι λάτρεις της αρχιτεκτονικής θα εκτιμήσουν την πληθώρα κτηριών που αντικατοπτρίζουν τις επιρροές του Ρομαντισμού και του Νεοκλασικισμού.

Miaoulis square

1854

Ιδρύεται η Eastern Telegraph Co Ltd, το πρώτο τηλεγραφείο.

Τέσσερα χρόνια μετά βυθίζονται στη Μεσόγειο τα πρώτα υποθαλάσσια καλώδια για να συνδέσουν τη Σύρο με τον Πειραιά. Αργότερα νέα καλώδια συνδέουν το νησί με τη Χίο δημιουργώντας το πρώτο δίκτυο επικοινωνίας με την Κωνσταντινούπολη και την Αλεξάνδρεια. Η Ερμούπολη είναι πλέον η γέφυρα που ενώνει την Ελλάδα με την Ευρώπη και με την Ανατολή.
Σήμερα, η πολυσύχναστη ακτογραμμή της Ερμούπολης είναι το hot spot της διασκέδασης όπου όλες οι ώρες είναι “η καλύτερη ώρα” για να χαλαρώσετε σε ένα από τα καφέ ή να δοκιμάσετε την κουζίνα των εστιατορίων και των γραφικών ταβερνών. Εδώ, δεσπόζουν τα μνημειώδη κτίρια του Τελωνείου και των Αποθηκών Διαμετακόμισης, ενώ νεοκλασικά και επιβλητικές αποθήκες του 19ου αιώνα τώρα στεγάζουν ξενοδοχεία, μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια. 

Warehouse Hermoupolis

1856

Ιδρύεται η Ελληνική Ατμοπλοϊκή Εταιρεία, η πρώτη ατμοπλοϊκή εταιρεία της σύγχρονης Ελλάδας.

Ιδρύεται η Ελληνική Ατμοπλοϊκή Εταιρεία, η πρώτη ατμοπλοϊκή εταιρεία της σύγχρονης Ελλάδας.
Στις βόλτες σας είναι βέβαιο ότι θα φτάσετε στα περίφημα Βαπόρια. Την πιο αριστοκρατική συνοικία όπου πλοιοκτήτες έχτισαν εντυπωσιακά νεοκλασικά αρχοντικά σκαρφαλωμένα στα βράχια να υψώνονται πάνω από τη θάλασσα. Εδώ ο ναός του Αγίου Νικολάου, λαμπρό μείγμα βυζαντινού και νεοκλασικού σχεδιασμού, με τον μεγαλοπρεπή τρούλο, τα μαρμάρινα καμπαναριά και την επιβλητική μαρμάρινη σκάλα του απαιτεί την προσοχή σας. 
Κατεβείτε στα Αστέρια, τη δημοφιλή αστική παραλία της Σύρου, όπου ντόπιοι και τουρίστες βουτούν στη θάλασσα, απολαμβάνουν ηλιόλουστες μέρες και ρομαντικές νύχτες σιγοπίνωντας τον καφέ ή το ποτό τους.

Vaporia Hermoupolis

1861

Ιδρύονται τα Ναυπηγεία Νεωρίου, το πρώτο εργοστάσιο βαριάς βιομηχανίας στα Βαλκάνια.

Οι εγκαταστάσεις του ναυπηγείου με μακρά ιστορία στο ναυπηγικό τομέα των κατασκευών, επισκευών και αναβαθμίσεων πλοίων απέχουν λιγότερο από 3 λεπτά με τα πόδια από το Times Elegant Rooms.
Στη δεκαετία του 1860, εκτός από τη λειτουργία ως ναυπηγική μονάδα, η εταιρεία παρήγαγε ατμομηχανές, λέβητες, αντλίες και κανόνια. Το 1893, το Νεώριο Σύρου παρήγαγε το πρώτο του μεταλλικό ατμόπλοιο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 η εταιρεία κατασκεύασε το Enfield 8000, ένα από τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής στον κόσμο.
4 λεπτά περπάτημα ακόμα και φτάσατε στο πρώην Σκαγιοποιείο Αναιρούση και σήμερα ένα από τα κτήρια που στεγάζουν το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης με εκθέσεις από τη βιομηχανική εποχή της Σύρου.

First electric car

1864

Τα εγκαίνια του θεάτρου Απόλλων με την όπερα Ριγκολέτο του Τζουζέπε Βέρντι.

Έμβλημα της πολιτιστικής ανάπτυξης της Ερμούπολης, το Θέατρο Απόλλων χτίστηκε το 1864 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Σάμπο, εκφράζοντας τουλάχιστον 4 ιταλικά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της Σκάλας του Μιλάνου. Η ορχήστρα βρίσκεται μπροστά από τη σκηνή, τα καθίσματα, οι κουπαστές και οι κουρτίνες είναι από πορφυρό βελούδο, οι οροφογραφίες απεικονίζουν ποιητές και συνθέτες να ατενίζουν το κοινό ενώ μια μικρή έκθεση περιλαμβάνει το καμαρίνι, φωτογραφίες και αφίσες, κοστούμια, προσωπικά αντικείμενα διάσημων ερμηνευτών του παρελθόντος.

Apollo Theater in Hermoupolis

1872

Ο σχεδιασμός και η ανέγερση του Δημαρχιακού Μεγάρου ανατίθεται επίσημα στο Βαυαρό αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ.

Ακολουθήστε τα πλακόστρωτα δρομάκια μέχρι την πλατεία Μιαούλη, την εμβληματική μαρμάρινη πλατεία του 19ου αιώνα όπου δεσπόζει το μεγαλοπρεπές Δημαρχιακό Μέγαρο της Ερμούπολης. Σχεδιασμένο από το διάσημο αρχιτέκτονα-ορόσημο της εποχής Ερνστ Τσίλλερ, το επιβλητικό κτήριο χαρακτηρίζεται από τον ευφυή συνδυασμό στοιχείων της Κλασικής Ελλάδας και του Δυτικού Ρομαντισμού με μια επιβλητική μαρμάρινη σκάλα πλάτους 15,5 μέτρων και υπέροχα χαρακτηριστικά. Πόλος έλξης για Συριανούς και επισκέπτες, η πλατεία πλαισιώνεται από νεοκλασικά θαύματα και διαθέτει μια μαρμάρινη μουσική σκηνή με ανάγλυφα σχέδια του αρχαίου Έλληνα θεού της μουσικής Απόλλωνα και των Μουσών, το άγαλμα του Ανδρέα Μιαούλη, καφέ και μπαρ.

Hermoupolis Townhall

2022

Το Times Elegant Rooms ανοίγει τις πόρτες του. Η μοντέρνα και χαμηλών τόνων διακόσμηση των χώρων έχει στόχο κάθε δωμάτιο να είναι ένα άνετο περιβάλλον.

Σήμερα, η Σύρος είναι το διοικητικό κέντρο των Κυκλάδων και η Ερμούπολη είναι η πρωτεύουσα με αστική ζωή όλο το χρόνο. Με εύρωστη την τοπική οικονομία και την προσήλωση των κατοίκων στην διατήρηση της αυθεντικότητας του νησιού τους, η Σύρος δεν υπέκυψε ποτέ στην ιδέα του μαζικού τουρισμού. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε την ιστορία και κληρονομιά της από το να αρχίσετε την περιπλάνησή σας στην πρωτεύουσά της με τα εντυπωσιακά νεοκλασικά, φιλόξενα καφέ, γραφικά εστιατόρια και γοητευτικές μπουτίκ.

Times elegant suites

Δες επίσης